ГЕРБ-СДС опита да бойкотира разглеждането актуализацията на бюджета в парламентарната комисия

...
ГЕРБ-СДС опита да бойкотира разглеждането актуализацията на бюджета в парламентарната комисия
Коментари Харесай

ГЕРБ опита да бойкотира актуализацията на бюджета, `Възраждане`, ДПС и ИТН им помогнаха -

ГЕРБ-СДС опита да бойкотира разглеждането актуализацията на бюджета в парламентарната комисия по бюджет и финанси, а " Възраждане ", Движение за права и свободи и Има Такъв Народ им помогнаха.

Напрежение породи още при приемането на дневния ред след предлагането на някогашния здравен и финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ. Той съобщи, че втора точка - първо гласоподаване на Държавния бюджет, както и дребните бюджети на ДОО и НЗОК би трябвало да отпаднат. Ананиев се аргументира с правилника на Народно събрание, съгласно който бюджет може да се гледа не по-рано от 72 часа след внасянето им. (Вчера Министерски съвет одобри актуализацията, а незабавно по-късно тя бе импортирана в Народно събрание. Текстовете бяха разпределени на комисии още във вторник - б.а.)

Искрен Митев от Политическа партия пък му отвърна, дочитайки същия параграф от правилника, като добави изпуснатата от Ананиев част: "...освен в случай че комисията не реши друго ".

Заради създалия се проблем ръководителят на комисията Любомир Каримански от Има Такъв Народ предложи разделно гласоподаване на точките, а Венко Сабрутев от Политическа партия направи контрапредложение. Така за следващ път пролича разкола сред досегашните сътрудници.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява, че бюджетът би трябвало да е признат до 24 юни, с цел да може да реагира Национален осигурителен институт на идните промени от 1 юли. По думите му с отлагането излишно ще се забави приемането на новия бюджет.

След това Кирил Ананиев откри различен мотив за изтеглянето на актуализацията - неналичието на 3-годишна бюджетна прогноза. На тази рецензия отговори вицепремиера и финансов министър Асен Василев:

" Никога в историята на Министерство на финансите не е внасяна актуализация с 3-годишна бюджетна прогноза. "

И по този начин, след следващия непотребен спор, който забави работата на комисията, депутати стигнаха до гласоподаване. " За " отпадането на бюджетите от дневния ред гласоподаваха ГЕРБ-СДС и " Възраждане ", " срещу " - Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, а Има Такъв Народ и Движение за права и свободи се въздържаха. Гласовете на новата четворна коалиция обаче не стигнаха и по този начин опитът на ГЕРБ да забави актуализацията не мина.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР